Καρκίνος Θυρεοειδούς : Απαντήσεις από την ιατρό σε 7 ερωτήσεις σας

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ?

Τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχει μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των περιστατικών με καρκίνο του θυρεοειδούς παγκοσμίως.

Αυτό συμβαίνει πιθανότατα  διότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας  έχουμε καλύτερη απεικόνιση μέσω  υπερήχου θυρεοειδούς και διαγνωστική λήψη βιοψιών με αποτέλεσμα  την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς. Επίσης υπάρχει και αυξημένη ευαισθητοποίηση από την ιατρική κοινότητα και από τους ασθενείς που κάνουν προληπτικό έλεγχο.

Η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων με καρκίνο του θυρεοειδούς, περισσότερο από το  90% των περιπτώσεων ανήκουν στην κατηγορία των διαφοροποιημένων καρκίνων που  με την κατάλληλη θεραπεία είναι ιάσιμοι και έχουν να τονίσουμε  άριστη πρόγνωση.

Ο καρκίνος θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και οι γυναίκες έχουν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΝΩΣΤΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ  ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ?

Από το ιατρικό ιστορικό μας ενδιαφέρει αν ο ασθενής μας αναφέρει ιστορικό ακτινοβολίας-ακτινοθεραπείας κεφαλής, τραχήλου ιδίως κατά την παιδική ηλικία ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς. Επίσης μας ενδιαφέρει αν συνυπάρχει αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, παχυσαρκία, κάποια άλλη γνωστή κακοήθεια και αν υπάρχουν κάποια σύνδρομα που σχετίζονται με διαταραχές σε συγκεκριμένα γονίδια.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ?

Υπάρχουν αδρά  τέσσερις τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς και όπως αναφέραμε περίπου το 90 % των περιπτώσεων απαντούν πολύ καλά στη θεραπεία και έχουν άριστη πρόγνωση.

Το θηλώδες καρκίνωμα είναι το πιο συχνό, το 80 % των περιπτώσεων, μετά ακολουθεί το θυλακιώδες καρκίνωμα που είναι το 10-15 % των περιπτώσεων και πιο σπάνια έχουμε το μυελοειδές καρκίνωμα στο 2-5 % των περιπτώσεων και τελευταίο το αναπλαστικό καρκίνωμα σε ποσοστό μικρότερο από 2%.

Σπανιότερες μορφές κακοήθων όγκων του θυρεοειδούς είναι οι μεταστάσεις από άλλο όργανο, το λέμφωμα θυρεοειδούς και τα σαρκώματα.

 

ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ  ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ?

Ο καρκίνος θυρεοειδούς παρουσιάζεται σαν ογκίδιο, σαν όζος στο θυρεοειδή.

Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα ειδικά αν καρκινικός όγκος είναι μικρός σε μέγεθος.

Αρχικά λοιπόν  παρουσιάζεται σαν όζος του θυρεοειδούς που αν είναι μεγάλος μπορεί να προκαλέσει  μάζα- πρήξιμο στο λαιμό. Μας ανησυχεί ένας ανώδυνος, σκληρός όζος, καθηλωμένος που αυξάνεται σε μέγεθος.

Άλλα συμπτώματα είναι οι διογκωμένοι λεμφαδένες, η δυσκολία στην κατάποση, η  δυσκολία στην αναπνοή, η βραχνάδα στη φωνή και στην σπάνια περίπτωση του μυελοειδούς καρκίνου μπορεί να υπάρχει και διάρροια.

ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ?

Οι ορμονολογικές εξετάσεις μας δίνουν πληροφορίες για τη λειτουργία του αδένα όχι για τον αν υπάρχουν όζοι ή καρκίνος. Είναι απαραίτητες στην συνεκτίμηση όλης της εικόνας και συνήθως οι τιμές είναι φυσιολογικές. Υπάρχει βέβαια ένας δείκτης που ονομάζεται καλσιτονίνη και σε περίπτωση που έχει εντοπιστεί κάποιος όζος μπορούμε να τον συμπεριλάβουμε στον αιματολογικό έλεγχο πιο πολύ για να αποκλείσουμε την πιθανότητα μυελοειδούς καρκίνου που είναι βέβαια αρκετά σπάνιος , μόλις το 5% των περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ  ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ?

Η αρχική θεραπεία είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.

Τι ακριβώς χειρουργείο θα χρειαστεί εξαρτάται την περίπτωση.

Εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου, αν εντοπίζεται μόνο στον ένα λοβό του θυρεοειδούς ή και στους δύο, αν επεκτείνεται έξω από το θυρεοειδή και  αν εντοπίζονται στον υπέρηχο/ χαρτογράφηση τραχήλου  μεταστάσεις στους τραχηλικούς λεμφαδένες.

Τις περισσότερες φορές γίνεται ολική θυρεοειδεκτομή και πιο σπάνια λοβεκτομή (δηλαδή αφαίρεση μόνο μέρους του θυρεοειδούς).

Τα ευρήματα της βιοψίας είναι καθοριστικά για το αν θα χρειαστεί κάποια συμπληρωματική θεραπεία όπως αγωγή με ραδιενεργό ιώδιο.

Η θεραπεία που ακολουθείται είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη για την κάθε περίπτωση.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς χρειάζεται μια ομάδα ιατρών.

Τον ενδοκρινολόγο, τον ακτινολόγο, τον κυτταρολόγο, τον χειρουργό ενδοκρινών αδένων, τον παθολογοανατόμο και κάποιες φορές τον πυρηνικό ιατρό, τον γενετιστή και τον ογκολόγο.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ  ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ?

Μετά από ένα χειρουργείο  ολικής θυρεοειδεκτομής για καρκίνο θυρεοειδούς ο ασθενής θα χρειαστεί  δια βίου αγωγή  με θυροξίνη (που είναι η ορμόνη του θυρεοειδούς) και στενή παρακολούθηση από ενδοκρινολόγο για να ελέγχεται η σωστή ορμονική υποκατάσταση και να γίνονται και κάποιες εξετάσεις που τεκμηριώνουν την απουσία υπολειμματικής νόσου ή υποτροπής του καρκίνου.

Μπορεί όπως αναφέραμε οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς να έχουν άριστη πρόγνωση το οποίο ως ενδοκρινολόγοι γνωρίζουμε από την εμπειρία μας αλλά για έναν ασθενή με μια νέα διάγνωση  καρκίνου του θυρεοειδούς,  όπως και σε κάθε θέμα υγείας, μπορεί να δημιουργηθεί  ένα άγχος, μια αγωνία η οποία θεωρούμε ότι καταπραΰνεται  όταν συζητά τις σκέψεις και τις απορίες του με τον ιατρό του που μπορεί να του απαντήσει τα ερωτήματα του, να προσφέρει σωστή ενημέρωση και να του εξηγήσει με λεπτομέρεια το θεραπευτικό πλάνο.

Scroll to Top
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ