Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και γιατί είναι σημαντικό να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί;

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης; Πόσες κατηγορίες Σακχαρώδη Διαβήτη υπάρχουν;

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι  ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών.  Έχει πολυπαραγοντικό υπόστρωμα και εκδηλώνεται με υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ταξινομείται αιτιολογικά σε 4 κατηγορίες αλλά δύο είναι οι συχνότερες μορφές του,  o ΣΔ τύπου Ι και ο ΣΔ τύπου 2. Στον ΣΔ τύπου 1  δεν παράγεται ινσουλίνη λόγω αυτοάνοσης καταστροφής των β-κυττάρων  του παγκρέατος. O ΣΔ τύπου 1 οφείλεται δηλαδή στην ανεπάρκεια ινσουλίνης και εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και νέους ενήλικες. Στον ΣΔ τύπου 2, υπάρχει αρχικά αντίσταση στην ινσουλίνη και το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Ο ΣΔ τύπου 2 είναι η συχνότερη μορφή ΣΔ , εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες και κύριες αιτίες του είναι η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και η γενετική προδιάθεση. Επίσης υπάρχει ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης  που εμφανίζεται σε εγκύους  χωρίς προηγούμενο ιστορικό ΣΔ από τη μέση του δευτέρου τριμήνου και μετά  και υποχωρεί μετά το τέλος της εγκυμοσύνης.

Τέλος υπάρχει η διαταραχή της γλυκόζης νηστείας και η διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη («προδιαβήτης») που είναι ενδιάμεσες καταστάσεις  μεταξύ φυσιολογικού και ΣΔ,  με υψηλό ρίσκο να προχωρήσουν σε ΣΔ αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

 

Ποιος πρέπει να ελεγχθεί για Σακχαρώδη Διαβήτη – Προδιαβήτη;

 

Έλεγχος για Σακχαρώδη Διαβήτη πρέπει να γίνεται όταν κάποιος ανήκει στις παρακάτω κατηγορίες:

  1. Είναι άτομο υπέρβαρο ή παχύσαρκο και αν επιπρόσθετα έχει έναν

τουλάχιστον από τους παρακάτω παράγοντες:

  • Οικογενειακό ιστορικό ΣΔ σε συγγενείς 1ου  βαθμού
  • Ιστορικό υπέρτασης ή καρδιαγγειακής νόσου
  •  Ιστορικό δυσλιπιδαιμίας
  •           Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Καταστάσεις που σχετίζονται με αντίσταση στην ινσουλίνη
  1. Έχει Ιστορικό προδιαβήτη
  2. Έχει Ιστορικό Σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  3. Είναι άνω των 45 ετών
  4. Έχει λοίμωξη από HIV

 

Γιατί πρέπει να διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

Η έγκαιρη διάγνωση και η ολιστική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη εξασφαλίζει μια καλή ποιότητα ζωής. Η μη ικανοποιητική όμως ρύθμιση  του ΣΔ οδηγεί σε μακροχρόνιες επιπλοκές οι οποίες είναι:

-H διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια που δύναται να οδηγήσει σε τύφλωση

– H διαβητική νεφροπάθεια που δύναται να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και αιμοκάθαρση

– H περιφερική αγγειοπάθεια και νευροπάθεια που δύναται να οδηγήσουν σε έλκη – λοιμώξεις στα κάτω άκρα (διαβητικό πόδι) και σε ακρωτηριασμό

Eπίσης, τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν 2 – 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου με  καρδιαγγειακά συμβάματα όπως:

– οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια

-ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και

– περιφερική αρτηριακή νόσο

Στην Ελλάδα 1.000.000 άνθρωποι  πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και το 50 % των ασθενών  δεν το γνωρίζουν ότι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Στόχος μας είναι η έγκαιρη διάγνωση και η ολιστική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη ώστε να εξασφαλιστεί  μια πολύ καλή ποιότητα ζωής. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2  (η συχνότερη μορφή σακχαρώδη διαβήτη) είναι αναστρέψιμος στα αρχικά του στάδια  αν εφαρμοστούν οι κατάλληλες αλλαγές στη διατροφή, άσκηση και απώλεια βάρους με μείωση του ενδοσπλαχνικού λίπους.

Scroll to Top
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ